Üniversitemiz Kalite Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin ele alındığı Kalite Kültürünü Yaygınlaştırma Toplantısı, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır ve Prof. Dr. Yücel Gelişli başkanlığında akademik birim yöneticileri, Kalite Komisyonu ve Eğitim Komisyonu üyeleri ile akademik birim temsilcilerinden oluşan yaklaşık üç yüz kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Üniversitemiz katılımcılarını bilgilendirmek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanı Tuğba Topuz ve Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzmanı Büşra Tekelioğlu yer aldı.
Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki dönüşümünde ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde önemli bir adım olan Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nin yeterliliklerin tanımlanması ve ilişkilendirilmesini sağlayarak yükseköğretim alanında şeffaflığı ve hareketliliği artırmayı amaçladığını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, bir yeterliliğin TYÇ’ye yerleştirilmesi için kalite güvencesi süreçlerinin etkin bir şekilde işletilmesi ve yeterliliğe erişim süreçlerinin güvenilir ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bayındır, “Yükseköğretimdeki yeterlilikleri ve öğrenme kazanımlarını tutarlı bir şekilde tanımlayan, amaç ve çıktılarını açık hale getiren, değişen toplumsal ihtiyaçlara uygun yeni yeterliliklerin geliştirilmesine yardımcı olan TYYÇ, ders ve programları başarı ile tamamlayan öğrencilerin hangi yeterliliklere sahip olacaklarını önceden tanımlayarak öğrenci hareketliliğini kolaylaştırır. Mezunların istihdam edilebilirliğini artırarak yaşam boyu öğrenimi teşvik eden TYYÇ, işverenlerin ilgili oldukları alanlarda eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesine paydaş olarak katılmalarını ve beklentilerini aktarmalarını kolaylaştırır” diye konuştu.
Sayılan tüm bu hususların, kurumsal akreditasyon ve program akreditasyonu süreçleri açsından da öncelediğimiz noktalar olduğuna değinen Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Gazi Üniversitesinin 208 yükseköğretim kurumu arasından tam akredite 18 yükseköğretim kurumundan biri olduğunu ve 36 lisans programı ile 13 tıpta uzmanlık programımızın akredite olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bayındır, hem Türk yükseköğretim sistemi, hem öğrenciler, hem de işverenler açısından önemli bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığının desteğiyle Kalite Koordinatörlüğümüz tarafından düzenlenen bu toplantıya fiilen ve çevrim içi tüm akademik birimlerimizin temsilcilerinin davet edildiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Ramazan Bayındır, YÖKAK ölçütlerinden “B.1. Program Tasarımı, Değerlendirmesi ve Güncellenmesi” gereği programlarımızın amaçları ve öğrenme çıktıları yani kazanımlarının oluşturulmuş, TYÇ ile uyumunun belirtilmiş, kamuoyuna ilan edilmiş olması gerektiğini vurguladı. Üniversitemiz Senatosunun 2023/294 sayılı kararıyla uygulamaya alınan “Gazi Üniversitesi Program Değerlendirme Raporu Kılavuzu” kapsamında da program yeterliliklerinin Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumunun sağlanması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Bayındır, “Tüm bunlar ışığında Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi konusundaki çalışmaların Üniversitemiz programları düzeyinde titizlikle yürütülmesi, kurumsal kalite güvencesi çalışmaları açısından önem taşımaktadır” dedi.
Üniversitemizdeki tüm kalite güvencesi çalışmalarının, tabana yayılmış bir yapılanmayla ve geniş örgütlenmeyle yürütülmekte olduğunu ve tüm programlarımızda program iç değerlendirme raporları hazırlandığını, bunların akademik birim kalite ekiplerince konsolide edilerek Kalite Komisyonumuza sunulduğunu ifade eden Prof. Dr. Bayındır, bu yıl YÖK ve YÖKAK verilerinin birlikte ve kanıtları ile derlenmeye başlamasıyla program iç değerlendirme raporlarına ilişkin birim internet sayfası bağlantılarının da kanıt olarak YÖKAK’a sunulduğunu anımsattı. “2024 yılında da benzer şekilde birimlerimiz iç değerlendirme raporlarını Rektörlüğümüze sunarken 46 alt ölçüt için hazırlanan program iç değerlendirme raporlarını da sayfalarında Kalite sekmesi altında yayınlayacaktır. Program iç değerlendirme çalışmaları birimlerimizde kalite kültürünün yaygınlaşması, gelişmeye açık yönlerin tespit edilerek sürekli iyileştirilmesi açısından çok kıymetlidir. Aynı zamanda tüm programlarımızın bir akreditasyon takvimi olduğundan, bu çalışmalar açısından da önemli girdi sağlamaktadır” diyen Prof. Dr. Ramazan Bayındır, 2024 yılının pek çok birimimiz için program gözden geçirme ve güncelleme çalışmalarının yürütüldüğü bir yıl olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Bayındır, güncellemelerin mutlaka Gazi Üniversitesi Program Değerlendirme Raporu Kılavuzu uyarınca yürütülmesi gerektiğinin ve bu güncellemede programlarımızın Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi uyumunun özellikle irdelenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Tüm birim yöneticilerimizin bu iki konudaki hassasiyetlerini önemle rica eden Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Kalite Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Kalite Kültürünü Yaygınlaştırma Toplantısına verdikleri destek için Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’a katkıları için MYK YTÇ Dairesi Başkanı Tuğba Topuz ve MYK Uzmanı Büşra Tekelioğlu’na ve katılımları için tüm akademik birim temsilcilerine teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, MYK Uzmanlarına katılımları için teşekkür ederek, Üniversitemiz Eğitim Komisyonu ve akademik birimlerle iş birliği içerisinde program yeterliliklerinde gerekli güncellemelerin yürütüldüğünü söyledi. Özellikle son dönemde yaşanan hızlı değişim ve dönüşümlerin program yeterliliklerine yansıtılması gerektiğini, bunun kalite süreçleri açısından şart olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gelişli, TYÇ Logosunun diploma ekine konabilmesi için öncelikle program akreditasyonunun gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Gelişli, programlarımızda akreditasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğine işaret ederek bu sayede öğrenci ve mezun hareketliliğinin artarak Üniversitemizin kalite standardının yükseleceğini vurguladı.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanı Tuğba Topuz, Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanında Gazi Üniversitesi için tanımlı 245 yeterlik bulunduğunu, halihazırda bunlardan 13’ünün TYÇ’ye yerleştiğini, son TYÇ Kurulu kararıyla 13 yeterliğin daha eklenerek bu sayının 26’ya çıktığını ve bu sayede Gazi Üniversitesinin akredite olan hemen tüm programların TYÇ’ye yerleştirilmiş durumda olduğunu ifade ederek, bundan sonra güncelleme ve yeni akredite olmuş programların TYÇ’ye yerleştirilmesi çalışmalarının yürütüleceğini belirtti.
Program akreditasyonunun tamamlanmasının ardından Başkanlık olarak eksiklerin nasıl giderileceği konusunda üniversitelere rehberlik ettiklerine dikkat çeken Topuz, mezunların Avrupa ile ortak bir dil kullanabilmek için QR kodlarıyla kendi yeterliklerini çok daha rahat bir şekilde ifade edebileceklerini anlattı. Üniversitelere destek çağrısında bulunan Tuğba Topuz, “TYÇ’ye yerleşen yeterliliklerin güncellenmesi bizim için çok önemli. Bu konuda Üniversitelerimizin desteğini istiyoruz. İlgili ve sorumluların mevzuat ve program içeriğindeki değişiklikleri MYK’ya bildirmeleri, sisteme yansıtmaları, büyük önem taşımakta. Özellikle yeterliklerin İngilizce olarak hazırlanması konusunda Üniversitelerimizin desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzmanı Büşra Tekelioğlu’nun Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi hakkındaki kapsamlı sunumunun ardından toplantı soru cevap kısmı ve fidan dikim sertifikası ile hediye takdimiyle sona erdi.
Üniversitemiz Kazakistan’da Şube Açacak: Ortak Diploma Verilecek
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarına Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı Gerçekleştirildi
Hemşirelik Fakültesi “2024-2025 Akademik Yılı Açılışı ve Genel Kurulu” Gerçekleştirildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Yapıldı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.