Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Bilimde Kadınların Öncü Rolü Gölgede Kalanlar” adlı hizmet içi eğitim programı geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Çevrim içi olarak yapılan programın moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay üstlenirken, programda eğitmen olarak Üniversitemiz Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan yer aldı.
Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, akademik ve idari personel katıldı.
Programın açılış konuşmanı yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Cumhuriyetin ilan edilmesiyle Türk kadınları aralarında en gelişmiş ülkelerinde bulunduğu pek çok ülkenin kadınlarından önce yasal haklarını elde etmişlerdir” dedi.
İlerleyen zamanlarda mevzuat alanında yapılan değişikliklerle kadınların üniversitelerin her bölümlerine girmelerinin teşvik edildiğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, çok sayıda bilim kadınının tarih boyunca önemli buluş ve icat ortaya koyarak büyük başarılara imza attığına işaret etti.
Konuşmasında Üniversitemizde görev yapan akademik ve idari kadın personel sayıları hakkında da bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemizde görev yapan hem akademik hem de idari çalışanlarının yüzde 50’den fazlasının kadın olduğunu aktardı. Gazi Üniversitesinde kadınlara önem verildiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açılışta söz alan Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay ise, 2024 yılında 35’inci hizmet içi eğitim programını düzenlemenin büyük gururunu yaşadıklarını ifade etti. Üniversitemiz akademik ve idari personeli arasında hız kesmeden farkındalık oluşturmaya devam edeceklerini dile getiren Ayça Tunçay, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmaları sonrası Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, “Bilimde Kadınların Öncü Rolü Gölgede Kalanlar” adlı sunumu yaptı. Sözlerine bilimin tanımını yaparak başlayan Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, “Bilim, evrendeki olayları deneyler ve gerçeklerle açıklayan kavramdır. Gözle görülmeyen bir canlının yaşam biçiminden, bizden, milyarlarca yıl uzaktaki bir gezegenin dönüş hızına kadar evrendeki her olay bilimin konusudur. Hepsinin ortak yönü ise insanlığa sağladığı faydanın keşfedilmesidir” dedi.
Bilimin, genel çevrelerde halen erkek egemen bir alan olarak kabul edildiğine dikkat çeken Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan¸ şöyle devam etti: “Kadınlar halen dünya genelindeki araştırmacıların yalnızca yüzde 33,3’ünü temsil etmektedir. Nobel bilim ödüllerinin yüzde 4’ünden azı kadınlara verilmiştir. Avrupa’da üst düzey araştırma görevlerinin yalnızca yüzde 11’i kadınlar tarafından üstlenilmektedir.”
Sunumunda bilimdeki cinsiyet eşitsizliğine de işaret eden Rektör Danışmanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Cinsiyet eşitsizliği bilim alanında belirgin bir sorun olarak kabul görmektedir. 2018 yılında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına kayıtlı tüm öğrencilerin yalnızca yüzde 35’i kız öğrencidir. Türk kadınları akademik hayatta Avrupa’daki akranlarını geride bıraktı.”
Program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Uluslararası ICMATSE Konferansı Üniversitemiz Teknoloji Fakültesinde Yapıldı
Üniversitemiz Kazakistan’da Şube Açacak: Ortak Diploma Verilecek
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarına Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı Gerçekleştirildi
Hemşirelik Fakültesi “2024-2025 Akademik Yılı Açılışı ve Genel Kurulu” Gerçekleştirildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.