Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Seminerlerinin 26’ncısında “Salih Zeki” ele alındı.
Moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın yaptığı programda konuşmacı olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Matematik Bilimleri Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Baga yer aldı. Seminere; İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aydın Kayaer, Personel Daire Başkanı Fahrettin Ecik ile akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın selamlama konuşmasının ardından İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Matematik Bilimleri Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Baga “Salih Zeki (1921)” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Düzenlenen programın çok değerli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Baga, Salih Zeki’nin hayatına, telif eserlerine ve Türkiye’de matematik alanında yaptığı önemli çalışmalara değindi.
Doç. Dr. Elif Baga, Salih Zeki’nin toplamı 2100 sayfa tutan eseri Kâmus-i Riyâziyyât’ın matematiksel kavramları geniş kapsamlı şekilde inceleyen bir matematik bilimleri ansiklopedisi olduğunu ancak bugüne kadar bu kitap hakkında herhangi bir çalışma yapılmadığını kaydetti. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite bünyelerinde toplam 52 ders kitabı kaleme alan Salih Zeki’nin Türk eğitim tarihine oldukça önemli katkıları olduğunu belirten Doç. Dr. Elif Baga yayınlanan kitapların günümüz mühendislik alanındaki yansımalarına da parmak bastı. Türkiye’de bilim felsefesi alanındaki ilk eserler olarak kabul edilen İlmin Kıymeti, İlim ve Faraziye ve İlim ve Usül adlı kitapların da çevirisinin Salih Zeki tarafından yapıldığını vurguladı.
Son olarak, Salih Zeki’nin araştırma usülünden bahsederek sunumunu bitiren Doç. Dr. Elif Baga, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Seminer programı, soru-cevap bölümün ardından sona erdi.
Programı izlemek için tıklayınız.
“Cumhuriyet ve Eğitim Konferansı” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
Uluslararası ICMATSE Konferansı Üniversitemiz Teknoloji Fakültesinde Yapıldı
Üniversitemiz Kazakistan’da Şube Açacak: Ortak Diploma Verilecek
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarına Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.