T.C. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Tarih Kurumu ile Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu iş birliğinde Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen, “Cumhuriyet’in Kuruluşundan Türkiye Yüzyılına Türk Sporu Kongresi” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadirhan Surguroğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Be. Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Güner Doğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Zeki Eraslan, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Genel Sekreter Mehmet Ali Özkan, dekanlar, müdürler, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program öğrenci gösterileri ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun ardından geçen yüz yıllık süre zarfında, Türk sporu, yüzyılımızı aydınlatan kıymetli bir yolculuğa çıkmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılında, sporun toplumsal hayatımızdaki yerini ve önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Cumhuriyet ile birlikte Türk sporu, büyük bir coşku ve kararlılıkla geliştirilmiş, hızla modernize edilmiş ve ulusal kimliğimizin önemli bir parçası haline gelmiştir. Spor, sadece bedenlerimizi güçlendirmekle kalmamış, aynı zamanda milletimizin birlik ve beraberliğini sağlayan önemli bir araç haline gelmiştir” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Sporun tarihi, insanın doğa koşulları ile tanışarak, ona uyması ve doğada egemen olmaya başlaması ve kendisini korumak için tek araç olan vücudunu ve adalelerini geliştirmesiyle başlar. Spor, sadece fiziksel bir aktivite değil, aynı zamanda bireylerin karakterini şekillendiren, toplumları bir araya getiren ve ulusal kimliğimizi güçlendiren önemli bir araçtır. İnsan topluluklarını millet yapan kültür unsurlarından birisi de spordur. Spor, kişisel olduğu kadar, sosyal bir olaydır. Türk milletinin sosyal tarihi içinde oluşan spor tarihinin çağlar içindeki akışında yaşadıkları ortam, meydana getirdikleri spor olaylarında etkili olmuştur.”
Sporun Türk toplumunda her zaman önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Saltanat kayıkları arasında yapılan kürek yarışlarından, birçok spor branşının yurdumuzda oynanmaya başlamasına kadar, spor etkinlikleri toplumun her kesimini bir araya getirmiştir. Türkler, tarih boyunca fiziksel ve stratejik üstünlüklerini pekiştiren bir spor kültürüne sahip olmuşlardır. Bu kültür, sadece savaş alanlarında değil, aynı zamanda barış zamanlarında da toplumun birleştirici bir gücü olmuştur” diye konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şunları anlattı: “Tarih, Türkleri çok eski zamanlardan bu yana sportmen bir millet olarak kaydeder. Spor tarihimiz büyük zaferler, başarılar ve spor kahramanları ile dolu bir geçmişe sahiptir. Bugün hala dünya milletlerince dilden dile dolaşan “bir Türk gibi kuvvetli” cümlesini atasözü gibi söyleten tılsım, uzun asırların anlayışını ifade eden bir vecizedir. Bu söz, üç beş asır gibi nispeten yakın sayılabilecek bir tarihin değil, birkaç bin senelik bir tarihin Türk hayatına mal ettiği bir vasıftır. Cumhuriyet öncesi dönemde modern anlamda beden eğitimi ve sporun Türkiye’ye girişinde Galatasaray Lisesi’nin açılması oldukça etkili olmuştur. Ali Faik (Üstünidman), Selim Sırrı (Tarcan) gibi kıymetli öğretmenlerin çabalarıyla ve o dönemde yayınlanan kitap ve dergilerle, toplumda beden eğitimi ve spor alanında bilinç oluşmasına katkı sağlamıştır.”
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türk spor tarihi, geçmişten günümüze uzanan ve geleceğe ışık tutan bir mirastır. Bu zengin miras, genç nesillerin sporla iç içe büyümesi ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmesi için bir ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Türk sporunun aydınlık geleceği için bir araya gelmenin ve ortak bir vizyonu paylaşmanın önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk sporunun gelişimine katkı sağlayacak fikirlerin, ülkemizde sporun daha da gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyorum. Bu kongrenin, hepimizin spor bilincini artırmasına ve Türk sporunu daha ileriye taşıma azmimizi pekiştirmesine vesile olmasını diliyorum. Türk sporunun geleceği, geçmişteki bu büyük başarıların üzerine inşa edilecek ve bizler, bu mirası koruyup geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Hepinize katılımınız ve katkılarınız için içten teşekkürlerimi sunarım.”
Açılışta söz alan Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Türkiye Cumhuriyetinin spora çok önem verdiğini dile getirdi. Herkesin en az bir spor dalıyla uğraşması gerektiğine dikkat çeken Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Türkiye spor yapan kişi sayısının gittikçe arttığını söyledi. Konuşmasında bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Gençlik ve Spor Bakanlığının önerilere açık olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Açılışta konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Be. Prof. Dr. Derya Örs, Türkiye’nin dünyanın önde gelen spor ülkelerinden birisi olduğunu vurguladı. Sporcularımızın şanlı Türk bayrağını başarı ile dalgalandırdığının üzerinde duran Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Be. Prof. Dr. Derya Örs, sportif başarı için kolektif çalışmanın gerekli olduğunu kaydetti. Sporun Türk milleti üzerinde birlik ve beraberliğe katkı yaptığının aşikar olduğunu dile getiren Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Be. Prof. Dr. Derya Örs, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Açılışta söz alan Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay ise, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu olarak Türk sporundaki gelişmeleri kayıt altına almak için bu etkinliği düzenlediklerini ifade etti. Türkiye’nin dünyada parmakla gösterilen, başarılarıyla anılan bir spor ülkesi olduğunun üzerinde duran Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Paris olimpiyatlarında Türkiye’nin çok daha başarılı olacağına inandığını söyledi. Türkiye’nin genç nüfusuyla çok büyük bir spor potansiyeli gösterdiğini kaydeden Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmaları sonrası oturumlara geçildi. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
“Cumhuriyet ve Eğitim Konferansı” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
Uluslararası ICMATSE Konferansı Üniversitemiz Teknoloji Fakültesinde Yapıldı
Üniversitemiz Kazakistan’da Şube Açacak: Ortak Diploma Verilecek
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarına Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.