Üniversitemiz, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile TRT AVAZ iş birliğinde düzenlenen “Altınorda'dan Anadolu'ya Nogay Türkleri Belgeseli ve Arslanbek Sultanbekov Konseri” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda yapılan programa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Üniversitemiz Emekli Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk, Üniversitemiz Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dilek Ergönenç, dekanlar, müdürler, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu yaptı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk dünyasının en ücra köşelerinin bile tanınması gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk dünyası ile yakından ilgilendiğini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, bu vesileyle Türkiye’nin Türk dünyası ile bağını sürdürmeye devam ettiğini vurguladı. Cumhuriyetimizin 100. yılını büyük bir gururla idrak ettiğimizin altını çizen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türklerin devleti ve milletiyle tarihin her döneminde var olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise Nogay Türklerinin, 18. ve 19. yüzyıldaki zorunlu göçlerle Anadolu’ya gelerek yerleşen, asıl yurtları Kuzey Kafkasya olan bir Kıpçak-Türk boyu olduğunu dile getirdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Türkiye’de çok fazla isimleri duyulmayan Nogay Türklerini biz daha çok “Tatar” adıyla tanıyoruz; Kırım ve Kazan Tatarları ile de karıştırıyoruz” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “Geçen yıl Gazi Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ile Nogay Türkleri ve Nogay Türkçesi üzerine çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Dilek Ergönenç hocalarımız, Nogay Türklerinin daha iyi tanınmasını amaçlayan bir BAP Projesi teklifi ile bize geldiklerinde bunu memnuniyetle kabul ettik.”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün görüyoruz ki “Altınorda’dan Anadolu’ya Nogay Türkleri” konulu BAP projesi başarıyla sonuçlanmıştır ve çok emek harcanmış güzel bir belgesel ortaya çıkmıştır. Projede çalışan bütün hocalarımızı buradan kutluyoruz. Disiplinlerarası bir çalışma olan proje, tam bir işbirliği içinde gerçekleştirilmiştir. Projeye TRT AVAZ ile bir sivil toplum kuruluşu olan Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği çok katkı sağlamıştır, kendilerine buradan Gazi Üniversitesi olarak çok teşekkür ediyoruz. Bugünkü programda, belgeselin yanı sıra Nogay Türklerini sadece Türkiye’de değil, bütün Türk dünyasında temsil eden Nogay sanatçı Arslanbek Sultanbekov da bir konser verecek. Bu vesileyle programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Açılışta konuşan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “2023 yılının Ocak ayında Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Ergönenç ve Gençlik ve Spor Derneği Üyesi Beşir Orak TÜRKDAM’a geldiler. Ziyaret sona erdiğinde Nogay Türklerinin tarih boyunca yaşadıkları sorunlar ve Nogay kültürü üzerine bir proje gerçekleştirilmesine karar verdik” dedi.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, şöyle devam etti: “Benim önerim amatör bir ruhla da olsa bir belgeselin hayata geçirilmesiydi. Nogay Türkleri ile ilgili hayalimizi bir Bilimsel Araştırma Projesine dönüştürdük. Güvendiğimiz Gazi Üniversiteli olmanın ayrıcalığıydı. Rektörümüzün ve yardımcılarının Türk dünyası hassasiyetini biliyorduk. Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk ev sahipliğinde köylerde başlayan ve Ankara’daki Nogaylarla devam eden saha araştırmalarımıza Nogay Türklerinin ilgisi ve misafirperverlikleri büyük oldu.”
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Amatör bir ruhla ama büyük bir samimiyetle hazırladığımız belgeselde nacizane emeği geçenler olarak bizler de terk etmek, sürülmek zorunda kaldığınız, soykırıma uğradığınız ata yurdunuzda yakınlarda birgün üzerinde kanatlı dişi kurdun yer aldığı gök renkli bayrağınızın gölgesinde huzurla bağımsız yaşayın dileriz.”
Açılışta konuşan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dilek Ergönenç ise, Nogay Türklerinin baskılara maruz kalıp, göç etmeye zorlandığını söyledi. Nogay tarihinin kanla yazıldığını ifade eden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dilek Ergönenç, gerçekleştirilen proje ile Nogay Türklerini tanıtmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Projenin Gazi Üniversitesi tarafından desteklendiğini kaydeden Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dilek Ergönenç, projenin saha çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Çekimlerin Nogay köylerinde yapıldığının üzerinde duran Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dilek Ergönenç, belgeselin ve projenin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açılışta son sözü alan Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk ise, Nogay Türklerinin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Nogay Türklerinin her zaman Türkiye Cumhuriyetinin yanında yer aldığına işaret eden Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk, “Nogay Türkleri gelenekleri olan köklü bir halktır” dedi.
Bu tür çalışmaların kendileri açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk, "Anavatanımızdan bütün Türk yurtlarına selam olsun" diyerek sözlerini noktaladı.
Açılış konuşmalarının ardından Sanat Yönetmenliğini Öğr. Gör. Büşra Arslan'ın, seslendirme ve görüntü düzenlemesini Dr. Öğr. Üyesi Adem Öcal'ın gerçekleştirdiği "Altınorda'dan Anadolu'ya Nogay Türkleri" belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Belgesel gösterimi sonrası Arslanbek Sultanbekov eserlerini seslendirdi.
Konser sonrası Prof. Dr. Abbas Ketizmen’in özel hazırladığı tablo, Cumhurbaşkanımız adına başdanışmanı Yalçın Topçu tarafından Arslanbek Sultanbekov’a hediye edildi.
Program plaket takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
“Cumhuriyet ve Eğitim Konferansı” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
Uluslararası ICMATSE Konferansı Üniversitemiz Teknoloji Fakültesinde Yapıldı
Üniversitemiz Kazakistan’da Şube Açacak: Ortak Diploma Verilecek
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarına Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.