Üniversitemiz merkez kampüsünde yapımı tamamlanan Hoca Ahmet Yesevi Camii, Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi, 15 Temmuz Şehidi Muhammet Yalçın Stadı, Prof. Dr. Rıza Ayhan Veri Merkezi, Gazi Bakımevi ile Mineraller ve Bor Teknolojileri Laboratuvarı düzenlenen törenle açıldı. Üniversitemiz Teknoloji Fakültesinin arka bahçesinde inşaatına başlanan ve bazı sebeplerden uzun süredir bekleyen Camii’nin inşaatına geçen yıl yeniden başlandı.
Açılış törenine Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Naci Bostancı, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Ankara Müftüsü Dr. Hasan Çınar, Gazi Üniversitesi Eski Rektörleri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu ve Prof. Dr. Rıza Ayhan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat ve Prof. Dr. Yücel Gelişli, Yenimahalle Müftüsü Murat Okuyar, Genel Sekreterimiz Mehmet Ali Özkan ile birlikte akademik ve idari birim yöneticilerimiz ve öğretim elemanları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın gösterisiyle devam etti. Mehteran Takımı’nın gösterisinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Mübarek Ramazan ayının son günlerini geçirdiğimiz, bin aydan hayırlı Kadir Gecesi’ni idrak ettiğimiz bu kutlu günde peygamberimizin müjdesine ulaşarak, Allah’ın rızasına kavuşma yolunda bizleri 5 vakit saflarında buluşturacak bir ulu mabedin Hoca Ahmet Yesevi Camisinin, Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezinin, 15 Temmuz Şehidi Muhammet Yalçın Stadının, Prof. Dr. Rıza Ayhan Veri Merkezinin, Gazi Bakımevi ile Mineraller ve Bor Teknolojileri Laboratuvarının açılışını yapmak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu güzide câmimizin inşa edilmesinde emeği bulunan, başta bu fikrin mimarı eski rektörümüz Prof. Dr. Rıza Ayhan başta olmak üzere maddî-manevî desteği olan bütün kardeşlerimizi tebrik etmek istiyorum. Yüce Rabbim, niyetlerini, hayır ve hasenatlarını dergâhı izzetinde kabul buyursun inşallah! Allah onlardan ebeden razı olsun” diye konuştu.
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in cami ve mescid yapılmasına ayrı bir önem verdiğine değinen Prof. Dr. Yıldız, “Ve âlemlerin sultanının ifadesi ile ‘Kim, Allah’ın rızasını dileyerek bir mescid bina ederse Allah da onun için cennette bir saray hazırlar’ başka bir hadiste ise ‘Yeryüzündeki bütün şehirlerin/yerleşim yerlerinin Yüce Allah’a en sevimli mekânları câmilerdir’’ dedi.
Cami ve camilerin, Kuba’da başlayıp Medine’de Peygamber Efendimizin mimarlığı ile devam eden ve daha sonra Anadolu'nun fethi ile her yere kondurulan adeta bir ülkenin tapusu ve aidiyet sembolü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, câmilerin, İslâm medeniyetimizin can damarı kalbi olduğunu dile getirdi. Bu bağlamda, İslâm medeniyetinde câmisiz şehir olmadığına vurgu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bunun için Hz. Peygamber (SAV)’in, Medine’ye varır varmaz, ilk iş olarak arkadaşlarıyla birlikte Mescid-i Nebevî’yi inşa ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Yıldız, Mescid-i Nebevî’nin, İslâm Devleti ile birlikte hem Medine’nin merkezi, hem de medeniyetin kalbi ve beşiği olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Musa Yıldız, merhum Arif Nihat Asya’nın mısralarına dökülen şu duasını söyledi. “Biz, kısık sesleriz... minareleri,
Sen, ezansız bırakma Allahım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu,
Müslümansız bırakma Allah'ım!
Rabbim bizi sevgisiz, susuz, havasız, vatansız, mabetsiz, minaresiz ve ezansız bırakmasın.”
Açılışını yapmakta oldukları Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin adını taşıyan câmi ile diğer tesislerin devletimize, milletimize ve Üniversitemize faydalı olmasını dileyen Prof. Dr. Musa Yıldız, bu eserlerin yapımında emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
Ankara Müftüsü Dr. Hasan Çınar, Hoca Ahmet Yesevi’nin çok önemli bir alperen olduğunu söyleyerek, camiye Hoca Ahmet Yesevi Camii adı verilmesinin oldukça anlamlı olduğunu söyledi.
Türk milletinin her zaman mazlumların yanında olduğunu söyleyen Dr. Hasan Çınar, İslam dünyasının barış ve huzur içinde yaşaması temennisinde bulundu.
Dr. Hasan Çınar, başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere camiinin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. Müftü Dr. Hasan Çınar, konuşmasını duayla tamamladı.
Konuşmaların ardından kurdele kesimine geçildi. Kurdele kesiminden sonra Hoca Ahmet Yesevi Camii gezildi.
Program Gazi Kültür Merkezinde iftar programıyla devam etti. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve açılışa katılan heyet, Kültür Merkezi girişinde yer alan Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu’nun Yıldızları Sergisini gezdi. Akademik ve idari personelimizin yanı sıra öğrencilerimizin de katıldığı iftar programı ise Ankara Mevlana Eğitim Kültür ve Sema Derneği’nin semazen gösterisi ile başladı. Dr. Hakan Bayraktar ve TRT Saz Ustadlarının dinletisi ile devam etti.
İftar yemeğinde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, herkesin Ramazanı’nı, Kadir Gecesi’ni ve Ramazan Bayramı’nı kutlayarak başladı. Hoca Ahmet Yesevi Camii’nin açılışının böyle önemli bir günde yapılmasının oldukça anlamlı olduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan döneminde yapımına başlanan ve daha sonra bazı sebeplerden yapımına devam edilemeyen Hoca Ahmet Yesevi Camii’ni tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını da dile getirerek mütevazı iftar sofrasına iştirak eden herkese teşekkür etti.
“Cumhuriyet ve Eğitim Konferansı” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
Uluslararası ICMATSE Konferansı Üniversitemiz Teknoloji Fakültesinde Yapıldı
Üniversitemiz Kazakistan’da Şube Açacak: Ortak Diploma Verilecek
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarına Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.