Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından akademik ve idari personele yönelik olarak çevrim içi düzenlenen Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Seminerlerinin 25’incisinde “Başhoca İshak Efendi” ele alındı.
Moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın yaptığı programda konuşmacı olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Matematik ve Doğa Bilimleri Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Güneş yer aldı. Seminere; İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Aydın Kayaer, Personel Daire Başkanı Fahrettin Ecik ile akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.
Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın selamlama konuşmasının ardından Doç. Dr. Orhan Güneş, “Başhoca İshak Efendi” adlı sunumunu yaptı. Düzenlenen programın çok değerli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Güneş, Başhoca İshak Efendi’nin hayatı, eserleri, hocalık yaptığı dönemdeki eğitim sistemi ve sonraki dönemlere olan etkileri üzerinde durdu.
Doç. Dr. Orhan Güneş, modern bilimlere dair döneme kadar yazılmış en kapsamlı çalışma olan ‘Mecmua-i Ulum-i Riyaziye’nin yazılış amacının önceki eserlerin dağınık ve eski tarzda yazılmış olduklarından dolayı kolay istifade edilecek mahiyette olmamaları olduğunu söyleyerek, toplam 4 cilt ve 13 ilimden oluştuğunu belirtti. Osmanlı-Mısır modernleşmesi arasındaki paralelliklerden bahseden Doç. Dr. Güneş, o dönemde Derviş Hasan Efendi (1816)’nin mühendishanelerin karşılığı olarak Mekteb-i Harbiye’yi kurduğunu ve 1828 yılında Vekayi-i Mısriyye isimli ilk Türkçe ve 3 dilli bir gazete yayınlandığını kaydetti. Sonrasında Güneş, ‘Takvim-i Vekayi isimli gazete ise 1831 yılında Türkçe yayınlanıp sonrasında Fransızca’ya çevrildi’ diye ekledi.
Son olarak, Modern Astronomi Karşıtı Eserlerden de bahsedip sunumunu bitiren İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Matematik ve Doğa Bilimleri Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Güneş, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Seminer programı, soru-cevap bölümün ardından sona erdi.
Semineri izlemek için tıklayınız.
Meme Kanserinden Korunma ve Erken Tanıda Kadınlarla Birlikte Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Tıp Fakültesi 2024-2025 Akademik Yılı Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleşti
“Cumhuriyet ve Eğitim Konferansı” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Toplumsal Katkı Seminerleri 7: “Kadının Güçlenmesi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalışmaları”
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.