Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ile Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) tarafından “Karabağ’ın Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu bir konferans düzenlendi. Bakü’de düzenenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız çevrim içi olarak katıldı.
Toplantı Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva’nın konuşmasıyla başladı. Efendiyeva, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkilerine dikkat çekti. Karabağ ile ilgili değerlendirmelerde bulunulacağını söyleyen Günay Efendiyeva, Karabağ’ın işgal altında bulunduğu süre içinde anıtların ve tarihi eserlerin durumunun kendilerini üzdüğünü söyledi. Efendiyeva, bu bölgede bulunan tarihi eserlerin Ermenistan tarafından tahrip edildiğini anlattı.
Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, etkinliğin başarılı olmasını temenni ettiğini söyledi. Karabağ’ın Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin bir simgesi olduğunu belirten İbrahim, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konferansın sonuçlarının Türk dünyası için hayırlara vesile olmasını temenni ederek konuşmasına başladı. Ermenistan’ın yüzyıllardır Azerbaycan toprağı olan Karabağ’ı 30 yıldır işgal ettiğini ve 28 Eylül 2020’de Azerbaycan’a saldırdığını söyleyen Musa Yıldız, Azerbaycan’ın topraklarını korumak için bir harekat başlattığını söyledi. Rektörümüz Yıldız, Gazi Üniversitesinin Azerbaycan’a destek olmak amacıyla bir kamuoyu duyurusu yayımlandığını, Rektörlük girişine Azerbaycan bayrağı asıldığını, “Karabağ’ın Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu etkinliğin düzenlendiğini ve “Kederi Kederim, Sevinci Sevincim Azerbaycan” adlı sergiye ev sahipliği yaptığını söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi olarak Şuşa’da 2021 yılında "Karabağ’ın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu bir etkinlik düzenleyeceklerini de ifade etti.
Harekatın başarıyla sonuçlandığını ancak bu sürecin kolay olmadığını, Azerbaycanlı kardeşlerimizin şehit olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Karabağ Harekatı'na büyük destek verdiğini hatırlattı.
Sempozyumda alınacak kararların Karabağ’ın geleceği bakımından büyük önem taşıdığını anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, Karabağ’ın yeniden yapılanmasının en önemli bölümlerinden birinin eğitim olduğunu vurguladı. Bu bağlamda Gazi Üniversitesi olarak Azerbaycan Tıp Üniversitesi başta olmak üzere Azerbaycan’da bulunan üniversitelerle ikili iş birliği içinde olduklarını söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi olarak Karabağ’daki eğitim faaliyetlerine destek olacaklarını söyledi.
Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Yel, “Sanat Tarihi Değerleriyle Karabağ’ın Önemi” konulu sunumda bulundu. Karabağ’da Şuşa’da bulunan tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılacağını söyleyen Yel, “Birlikten kuvvet doğar” dedi. Prof. Dr. Selma Yel, fotoğraf ve video çekimleriyle Ermeniler tarafından yapılan tahribatın belgelendirilmesi gerektiğini anlattı.
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Birliği Genel Sekreteri Altınbek Mammayusupov, birliğin çalışmalarından bahsederek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve TDMMB Onursal Başkanı Mehmet Cahit Turhan, Azerbaycan’ın acısı dinmeden Türkiye’nin acısının dinmeyeceğini söyledi. Turhan, Türkiye’nin Azerbaycan’la her zaman birlik olduğunu Karabağ Savaşı’nda gösterdiğini belirtti. Karabağ’daki toprakların insanların yeniden dönebilmesine uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Mehmet Cahit Turhan, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konuda Karabağ’ın yanında olduğunu anlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve TDMMB Başkanı Mücahit Demirtaş, yakın zamanda tüm dünyanın Karabağ’da kurulacak Türk medeniyetini konuşacağını söyledi. Dünya’nın merkezinin doğuya doğru kaydığını söyleyen Demirtaş, Türkiye ve Türk dünyasının bu yeni dünyanın merkezinde yer aldığını söyledi. Karabağ Savaşıyla, Karabağ’ın Türk dünyasına kazandırıldığını ifade etti.
Konferansta, Azmiu Rektörü ve TDBBM Azerbaycan Ülke Temsilcisi Prof. Dr. Gülçehre Memmedova, “Karabağ’da Kaybolan Kültürel Miras”, TDMMB Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci “Uluslararası Fikir Yarışması ‘100 Yıllık Projeksiyonda Karabağ’ın Geleceği”, ICORP Türkiye Başkanı, YTÜ Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal “Çatışma Sonrası Bölgelerde Kültür Varlıklarının Korunması”, , TDMMB Lübnan Temsilcisi Prof. Dr. Halit Tadmori “Kültürel Miras Dünyanın Ortak Değeri Olarak Korunmalıdır”, TDMMB Kentsel Dönüşüm Uzmanı Yüksek Mimar Nihat Şen “Karabağ’da Kentsel Dönüşüm Nasıl Olmalıdır” konulu sunumda bulundular. TDMMB Ankara Merkez Şube Başkanı Murat Koru ise rahatsızlığı nedeniyle konferansa katılamayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı TDMMB Genel Başkan Vekili Akif Özkaldı’nın yerine “Su ve Çevre Projeksiyonunda Karabağ İçin Yapılması Gereken Planlamalar” konulu sunumu yaptı.
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
“Ahıska Türklerinin Sürgünü Anma Programı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal TEKNOFEST 2024’te Ödül Alan Takımlarımızla Bir Araya Geldi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.