Üniversitemizde, “Etkili Sunum Hazırlama ve Yapma Teknikleri” konusunda sunum yapıldı. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda fakültelerimizden gelen öğretim elemanlarımızın katıldığı konferans, Üniversitemizin sosyal medya hesaplarından da çevrim içi olarak yayınlandı. Eğitim, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Atan tarafından verildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat yaptı. Prof. Dr. Polat etkili sunum denildiğinde akla gelen ilk kavramın iletişim olduğuna değinerek, “Bizim üzerinde durmamız gereken en önemli soru ise ‘İletişimi, etkili iletişime dönüştürmek için ne yapmalıyız?’ olmadır. Bir kişinin kitle önünde konuşmasında, önce sadece ses ön plandaydı. Sonra sesle birlikte beden dili de devreye girdi. Ses ve beden dili, görüntü ve ses malzemeleriyle desteklendi ve iletişim zenginleşti. Etkili iletişimde sözün etkisi yüzde 7, sesin etkisi yüzde 38, beden dilinin etkisi yüzde 55 olduğu bilinen bir gerçektir” dedi.
Uzaktan eğitim sürecinde etkili iletişimin daha da önem kazandığına vurgu yapan Prof. Dr. Polat, “Bu süreçte gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimizde neyi, nasıl anlattığımızın önemi bir kez daha anlam kazanmıştır. İletişimde birden çok duyuya hitap edecek şekilde kanal seçimi, iletişimin kalitesini artırmaktadır. Kanalı taşıyan araçlar olarak bir zamanlar mektup, gazete, radyo, televizyon ve telefondan söz ederken günümüzde uzaktan eğitim araçlarından bahsetmekteyiz” diye konuştu.
Küresel salgın sebebiyle uzaktan eğitim sürecini akademisyenler olarak yapılandırmak zorunda olduklarını anlatan Prof. Dr. Fazlı Polat, “Uzaktan eğitim derslerimizde kullandığımız araçlarımızdan biri olan sunumlarda, sunum öncesi, sunum esnası, sunum sonrası aşamaları son derece önemlidir. Uzaktan eğitimde kişiler arası iletişimde de ifade ettiğimiz iletişimin devamlılığı ve etkisi için geri bildirime ihtiyaç vardır. Anlattıklarımızın anlaşıldığını kontrol için soru sorabilmenin, dersin sonunda anlattıklarımızla varmak istediğimiz sonucu vurgulamanın, hatta ölçmenin önemli olduğu eğitim sürecinde yadsınamaz bir gerçektir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ali Atan birçok farklı platformda sunumlar yaptığını ancak Üniversitemizde ilk kez sunum gerçekleştirdiğini ve bu sebeple çok heyecanlı olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Prof. Dr. Atan, sunum yapmanın çok önemli bir kavram olduğunu belirterek, “Bizler çalıştığımız kurum itibariyla akademi mensubuyuz. Akademi dediğimiz bilim insanlarının, sanatçıların, yazarların olduğu kurul veya bu kurulun görev yaptığı kurumlar olarak tanımlanabilir. Akademisyenlerin görevleri arasında araştırma yapmak, eğitim vermek ve de bilgilendirme yer almaktadır. Dolayısıyla çalıştığımız kurum itibariyla bu görevleri yerine getirme sorumluluğuna sahibiz. Eğitim ve bilgilendirme yaparken bazı araçları kullanmamız gerekiyor. Bu araçlar sözel olabilir ya da yazılı dokümanlar halinde olabilir. Sözel olarak bunu sunumlarla gerçekleştirebiliriz. Bu toplantıda sözel anlamda etkili sunum hazırlama ve yapma tekniklerini ele alacağız” dedi.
Eğitim ve bilgilendirme bakımından duyma, görme ile öğrenmenin payının yüzde 50 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Atan, duyma, görme ve uygulama ile öğrenmenin payının ise yüzde 90 olduğunu belirtti.
Atan, bir sunumun sunum öncesi, sunum esnası ve sunum sonrası olmak üzere üç aşaması olduğunu belirtti. Sunum öncesi aşamasının sunuma hevesli olma, ön hazırlık, hedef kitleyi tanıma, başarılı görsellik, içerik, slaytlar arası bağlantı, yazı denetimi ve son hazırlık maddelerinden oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Ali Atan, her bir maddenin üzerinde dikkatli bir şekilde durulması gerektiğini söyledi. Sunum esnasını ise kendini tanıtma, iyi bir izlenim oluşturma, yeterli öz güven, sunum şekli, sürenin kullanımı ve sonuç verme maddeleri bağlamında ele alan Prof. Dr. Atan, sunum sonrasında mutlaka dinleyicilere soru sorma imkânı verilmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Ali Atan’ın sunumunun ardından soru-cevap kısmına geçildi. Program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı Polat’ın, Prof. Dr. Ali Atan’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
“Ahıska Türklerinin Sürgünü Anma Programı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal TEKNOFEST 2024’te Ödül Alan Takımlarımızla Bir Araya Geldi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.